5 Mart 2008 Çarşamba

GEÇMİŞİ BİLMEK-II


GEÇMİŞİ BİLMEK-II

Yazar: Mehmet KAFKAS
Yayınevi: Nil Yayınları

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
İstiklal savaşını kazanan bir ülke olarak Lozan'da çok şey bırakmıştır
Bırakılanlar sadece Musul, Hatay, Batı Trakya, Adalar. Kıbrıs olsaydı.
Patrikhane, borçlar, azınlıklar, gemiler, mezarlıklar esir değişimi, af gibi konularla sınırlı kalsaydı;.ama kalmazdı. Lozan'dan Müslüman Türk'ün kafasından kılığına kadar batılı yapan her şeyi getirdik.
Batının şu anda sahip olduğu yüksek teknolojinin nasıl ortaya çıktığını elbette bilmeliydik. Ama teknolojiyle ilgilenmek yerine “kimlik”ile, onu değiştirmek ile ilgilenildi. Neticede ne doğulu ne batılı kimlik ortaya çıktı. Maddi kalkınmada da arzulananın gerisinde kalındı. Günümüz Türkiye’sinin meseleleri düşünüldüğünde yapılan inkılapların çözüm olmadığı anlaşılır.
Bazı araştırmacılar Lozan'da bırakılanlar için”Türkiye savaşa giremezdi, verilenlerle yetinmek zorundaydı.”demektedir.0ysa belirtmeye çalıştığımız gibi itilaf devletleri savaşa kesinlikle karşıydılar ve bunu İsmet Paşa'ya söylemişlerdi. Ankara da itilaf devletlerinin savaşı göze alamayacağını biliyordu. Minareyi çalan kılıfını hazırlamış.
Bazı Tarihçiler de Lozan'ı Sevr ile kıyaslayarak Lozan lehine sonuca varmak istemektedirler. Dikkate almadıkları husus şudur: Lozan zafer sonrası gelen antlaşmadır. Sevr ise koskoca devletin yıkılmasına ramak kala ortaya çıkan bir antlaşmadır. Yani Lozan 1. Dünya savaşından sonra gelen Sevr ile kıyaslandığında daha iyi şartlara sahipti. Kaldı ki Sevr'i ne Osmanlı ne de Vahdettin imzalamıştır.
KORE SAVAŞI
Bilindiği gibi 1950 senesinin başlarında Çin ve Kuzey Kore müşterek olarak Güney Kore'ye karşı saldırı başlatmışlardı. Saldırı üzerine milletlerarası yardım çağrısında bulunan G. Kore’ye Birleşmiş Milletler yardım kararı almıştır. Başta ABD olmak üzere İngiltere ve Fransa gibi kuvvetli devletler büyük çapta askeri yardım ve asker gönderme kararı aldılar.
14 Mayıs 1950 tarihinde iktidara gelen çiçeği burnunda Menderes Hükümeti de bir tugaylık askeri kuvvet ile yardım kararı alır. Günümüzde de tartışılan yardımın gerekçesi olarak ; Sovyetlerin Türkiye'ye karşı yayılma arzuları taşıyan politikasına karşı NATO'ya girebilmek. Ancak zannediyoruz ki, o gün için Sovyet tehlikesi abartılmıştır. Özellikle Amerika, Türkiye gibi kendisine yakın olmasını istediği ülkeleri Sovyet tehdidini abartarak yanına çekmek istemiştir. Elbette ki Stalin Rusyası emperyalisttir, Türk düşmanıdır ancak bir diğer emperyalist Amerika, Türkiye'ye kurulacak üsler vasıtasıyla hem Ortadoğu’yu hem de Sovyetleri kontrol edebilecektir. Nitekim Türkiye NATO'ya üye olduktan sonra netice bu şekilde olmuştur.
Kore savaşlarında Türk askerini Amerikan asker ve komutanları bile bile ateş ortasında bırakmışlardır. Ve sadece 1 günde 600 şehit vermişizdir. 5000 kişilik Türk tugayının görevi Amerikan 8.ordusunu yok olmaktan kurtarmaktır. ve Amerikalılar dil bilmeyen, bölgenin yabancısı olan bu insanları Çinlilerin karşısına sürmüşler ve kendileri kamyonlarla bölgeyi terk etmişlerdir. Bu savaşlarda çok şehit vermişiz.
Kore savaşlarında Amerika bizi NATO diye oyuna getirmiş ve kendi az ama kendinden olmayan çok zayiatla yok olmalarını sağlamıştır
27 MAYIS 1960 AYAKLANMASI
27 Mayıs demokrasiyi sindiremeyen Milli Şeflik ve tek adamlık sendromundan kurtulamayan, Osman Bölükbaşı'’nın ifadesiyle 23 yıldır kızıl bir Sultan tarafından idare ve sevk olunan bir ülke diye tanıttığı Türkiye'deki İsmet Paşadır. Bu ayaklanmada İsmet Paşa askeri fevkalade kışkırtmış DP'nin üzerine salmış ama bunu Menderes anlayamamıştır.
İhtilali yapanlardan Binbaşı Orhan Erkanlı, İsmet Paşa'nın yönetimini gayet güzel ifade ediyor: “Üst üste kaybedilen seçimlerin sinirliliği ve tahammülsüzlüğüyle her fırsatta hükümete, Meclise, yönetime saldıran insafsız usta bir muhalefet” İnönü'nün muhalefeti ; Menderes'i “çizgiden” çıkartmak, onu kanunların hilafına harekete zorlamak, başarısını örtmek, telaşlandırmak, hatta ordunun harekete geçmesini sağlayacak şartları tesis etmek felsefesine dayanıyordu. İnönü’nün Menderes’i çok ağır bir dille suçlaması, basının yalanları, CHP teşkilatının sokağa döktüğü insanlar, abartılan hadiseler karşısında Demokrat Parti bazı siyasi hakları kısıtlamıştır. Mamafih, bu sefer de hükümet “zorba”',”dikta” kelimeleriyle suçlanmıştır.
İhtilalin Belli Sebepleri:
·Amerika'nın ülkedeki sanayii hamlelerine endişe ile bakması.
·Askerlerin ekonomik olarak zor durumda bulunmaları.
·DP'nin din konusuna yönelmesi ve laiklik korkusu
·Menderes'in İnönü'yü hedef alan konuşmaları ve askerin İnönü’yü desteklemeleri
· Yapılan işlerde halkın Menderes'i Hasan Mehdi olarak görmeye başlamaları Bundan sonra Menderes darbenin olacağını kendisine haber verenlere Türkiye'nin bu meseleyi çoktan aştığını askerin buna kafasının yetmeyeceğini açık olarak beyan ediyor.
27 Mayıs ne bir ideoloji ne de bir doktrin hareketidir. Teorik bağlantılara dayanan bir fikir hareketi değildir. Sadece İttihat ve Terakki gibi ne yapacağını bilmeyen subayların ülkede kendilerini kahraman göstermeleridir.
PKK'YI ORTAYA ÇIKARANLAR
Ermenilerin mücadelelerini başarıya ulaştırmak için Alevi Kürtlerin de meselelerini gündeme getirip meşru zemin hazırlamak istemeleridir. Ve cahil halkı milliyetçilik ve ekonomi damarlarından vurmalarıdır.

Hiç yorum yok: